Nieuws

Overlijden Dinie Nijland - Tichelman

Door Herbert Nijland op 27 januari 2019 om 14:42

Op 28 december 2018 is Dinie Nijland-Tichelman op 82-jarige leeftijd overleden. De molen staat daarom momenteel in rouwstand.

Van ca 1980 tot 2016 heeft Dinie met veel plezier de Wenninkmolen laten draaien. Daarnaast nam ze veel schilder- en schoonmaakwerk voor haar rekening. Met haar enthousiasme heeft ze bij de collegae-molenaars, bestuur en vele bezoekers een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Van 1972 tot 1996 was Dinie samen met haar man Anton eigenaar van de molen. Anton kocht de molen met bijgebouwen om zijn bedrijf uit te... lees meer

Richard geslaagd!

Door Herbert Nijland op 20 november 2018 om 21:41
Bijgewerkt op 20 november 2018 om 21:55

Op 27 september 2018 heeft Richard Baten met examen gedaan op de molen in Stokkum. Hij mag zich nu ook gediplomeerd molenaar noemen. Van harte gefeliciteerd!

Thomas ook gediplomeerd molenaar!

Door Herbert Nijland op 5 mei 2018 om 7:19
Bijgewerkt op 5 mei 2018 om 7:28

 

Zaterdag 17 maart kon Thomas Reitsema eindelijk zijn getuigschrift vrijwillig molenaar in ontvangst nemen. Al bijna een jaar is hij geslaagd, maar de getuigschriften worden alleen maar uitgereikt op de jaarvergadering van de vereninging De Hollandsche Molen.

Thomas is de jongste molenaar bij onze molen. Hij liep al op z’n 12e jaar met Martie mee en heeft zodoende door de jaren heen een hele vracht ervaring opgedaan. We wensen hem heel vel draaiplezierlees meer

Hart voor de Achterhoek! Hart voor Lintelo!

Door Herbert Nijland op 2 mei 2017 om 17:22

In Lintelo doen “Stichting tot behoud van de Wenninkmolen”, “Christelijke Muziekvereniging Advendo Lintelo”, “Christelijk Gemengde Zangvereniging Sursum Corda Lintelo” en Kulturhus Lintelo mee aan de Rabobankactie Hart voor de Achterhoek.

 

Bestedingsdoel van de Wenninkmolen:

Vergroting van educatieve mogelijkheden door het herstellen van 1 koppel maalstenen op de originele plaats en het aanschaffen van modellen van mechanische overbrengsystemen. Hierdoor kan de techniek van wind(kracht) naar bruikbare beweging en historische... lees meer

Erfgoed Aalten

Door Herbert Nijland op 25 februari 2017 om 18:34

Begin 2017 heeft "Erfgoed Aalten" een kort filmpje gemaakt over de Wenninkmolen. 

Op de website van Erfgoed Aalten vindt u ook informatie over andere erfgoed objecten in de Gemeente Aalten.

Wenninkmolen energiezuinig in de schijnwerpers!

Door Herbert Nijland op 15 april 2016 om 10:54

De Wenninkmolen staat al circa dertig jaar in schijnwerpers, maar sinds kort met energiebesparende LED lampen.

In de jaren tachtig werd alleen in het weekend de verlichting aangezet - met totaal vermogen van 3000 watt. Toen de molen in 2007 werd overgedragen aan de Stichting tot Behoud van de Wenninkmolen brandde de verlichting dagelijks, maar wel met de helft van het vermogen, namelijk 1500 watt. 


In 2015 is Wildkamp Aalten benaderd voor advies. Wildkamp adviseerde om de oude verlichtingsarmaturen te vervangen en zo de... lees meer

Duitse delegatie

Door Herbert Nijland op 16 december 2015 om 18:49

Op zaterdag 28 november 2015 kwam een delegatie van tien mensen uit Krommert (nabij Rhede, Duitsland) namens de Habers Mühle op bezoek bij de Wenninkmolen.

De molen van Krommert is momenteel niet maalwaardig, maar een groep enthousiaste mensen onderzoekt de mogelijkheden om dat wel voor elkaar te krijgen. Dat vormde de aanleiding tot een bezoek aan de Wenninkmolen, die als voorbeeld en inspiratiebron dient voor de renovatie.

Het was een levendig bezoek, waarbij alle delegatieleden een rol kregen in het draaien van de molen. Wij... lees meer

Nieuwe zeilen (2)

Door Herbert Nijland op 18 oktober 2015 om 18:10

Zaterdag 10 oktober 2015 zijn de nieuwe zeilen echt voorgehangen.

De oude zeilen zijn echt slecht; de gaten zitten in het doek en en de touwen behoorlijk gerafeld.

Martie, Thomas en Willy hebben de klus samen geklaard.

Nieuwe zeilen

Door Herbert Nijland op 4 oktober 2015 om 19:25

Vorig jaar heeft de Stichting nieuwe zeilen voor de molen gekocht.
De zeilen zijn op maat gemaakt, maar de laatste hand hebben de molenaars zelf gedaan, namelijk het inspitsen van de kikkerlijnen.
Op een mooie zaterdagmiddag in oktober is dit een leerzame klus voor onze leerling molenaars Thomas Reitsema en Willy te Molder. Natuurlijk werden zij geinstrueerd door Martie te Brake, hun "meester molenaar" en voormalig molenmaker.
 

Wenninkmolen voor de komende drie jaar weer bliksembestendig

Door Herbert Nijland op 23 september 2015 om 17:06
Bijgewerkt op 23 september 2015 om 17:07

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars heeft de bliksemafleidingen van de Wenninkmolen gratis doorgemeten en het was goed dat er weer eens naar gekeken werd.

De vorige controle vond al weer vijf jaar geleden plaats en sindsdien waren de leidingen gecorrodeerd, waardoor ze eventuele blikseminslagen niet goed afvoeren. Nu wordt de mankementen snel verholpen door de vrijwilligers en is de molen weer een stuk veiliger.

Gelukkig is in de geschiedenis van de molen nog nooit een blikseminslag met schade voorgekomen of zelfs niet één... lees meer

1 | 2 | 3
13045 hits