Nieuws

Wenninkmolen energiezuinig in de schijnwerpers!

Door Herbert Nijland op 15 april 2016 om 10:54

De Wenninkmolen staat al circa dertig jaar in schijnwerpers, maar sinds kort met energiebesparende LED lampen.

In de jaren tachtig werd alleen in het weekend de verlichting aangezet - met totaal vermogen van 3000 watt. Toen de molen in 2007 werd overgedragen aan de Stichting tot Behoud van de Wenninkmolen brandde de verlichting dagelijks, maar wel met de helft van het vermogen, namelijk 1500 watt. 


In 2015 is Wildkamp Aalten benaderd voor advies. Wildkamp adviseerde om de oude verlichtingsarmaturen te vervangen en zo de energiekosten te verlagen met AduroLight High Quality LED ABS schijnwerpers. Met 3 van deze schijnwerpers van elk 100 watt wordt de molen goed verlicht en zijn de energiekosten tot 20% teruggebracht. Daarnaast is er een tijdklok met lichtsensor geplaatst, zodat de verlichting altijd op tijd tijdens de schemering aangaat en om 23.30 uur altijd uitgaat.

De aanschafkosten van de LED verlichting zijn voor 1/5 deel gefinancierd door Wildkamp Aalten middels een korting op de verkoopprijs, voor 3/5 deel door Aannemersbedrijf Nijland, dat het grootste gedeelte van de energierekening voor zijn rekening nam, en voor 1/5 deel door de Stichting zelf.

 

Een windmolen was en is milieuvriendelijk door de wind-aandrijving; het icoon van Lintelo wordt nu ook milieuvriendelijk verlicht.

ze7msbqx.jpg

2414 hits